Wat mag u niet door het riool spoelen?

Het riool kan worden gezien als een groot afvalsysteem. U gooit het afval in het toilet of door de gootsteen en na het doorspoelen bent u van uw afval af. Erg gemakkelijk, maar het riool is ook kwetsbaar en daarom is het goed om niet alles door uw riool te spoelen. Niet alleen ontstaan er op deze manier verstoppingen in uw eigen riool, maar ook de kosten van het riool worden steeds hoger wanneer er veel schadelijke stoffen in het riool terecht komen. In ons blog sommen we daarom op welk afval makkelijk door het riool kan en welke stoffen beter bij een milieustraat of de afvalbak kan worden gedeponeerd. Zo blijft niet alleen uw riool, maar het gehele rioolsysteem zonder veel onderhoud functioneren.

Wat kunt u beter vermijden

Wanneer u geen verstoppingen in uw riool wilt of het riool niet wilt vervuilen. Dan kunt u het beste onderstaand afval niet in het toilet of gootsteen weggooien.

Vetten zoals frituurvet

Een van de makkelijkste manieren om uw riool te verstoppen is om vetten, zoals frituurvet in uw riool te deponeren. Vetten verharden namelijk wanneer deze afkoelen. Als u daarom lauwe frituurvet doorspoelt met koud water, dan weet u vrijwel zeker dat uw riolering verstopt raakt. Wanneer u echter kokend hete frituurvet doorspoelt, dan verstopt misschien niet uw eigen riool, maar gaat dit wel verder in het riool verharden. Het gevolg is dat de riolering in de straat verstopt kan raken en onderhoud nodig heeft. Dit geeft u niet direct kosten, maar verhoogt wel de rioolheffing van uw gemeente.

Chemicaliën en schadelijke stoffen

Chemicaliën verstoppen misschien niet het riool, maar zijn wel schadelijk voor het milieu. Daarnaast kost het waterzuiveringsbedrijven veel tijd om het water te zuiveren als er veel schadelijke stoffen zich in het water bevindt. Wat ons betreft rede genoeg om geen chemicaliën door het riool te spoelen. Hierbij kunt u denken aan verf, autowaswater, terpentine en petroleum, maar ook medicijnen bevatten veelal schadelijke stoffen voor het riool. Lever deze daarom in bij een milieustraat of was uw auto in de wasstraat of autowasplaats.

Vaste producten

Het klinkt logisch, maar vaste producten die u koopt mogen ook niet door het riool. Producten die veelal bij de gootsteen of toilet worden gebruikt zoals, eten, maandverband en tampons worden voor het gemak relatief vaak door in het riool gedeponeerd. Deze producten zijn ook grote verstoppers van uw eigen riool en die van de gemeente. Gooi deze producten daarom altijd in een vuilnisbak. Dit bespaard een bezoek door een specialist.

Doekjes

Het laatste wat niet door de wc mag worden doorgespoeld zijn doekjes. Schoonmaak-, billen, baby- en make-up doekjes zorgen alle voor verstoppingen en moeten daarom gewoon in de vuilnisbak worden gedeponeerd. Dit zijn ook producten die veel worden doorgespoeld en daarom een grote veroorzaker zijn van verstoppingen. Staat er een logo van een wc op het product? Dan breekt deze wel af in water en mogen de doekjes wel worden doorgespoeld.

Wat mag dan wel in het toilet?

Het toilet is eigenlijk bedoelt om uw behoefte in te doen en daarnaast is standaard toiletpapier ook ontworpen om zonder ontstoppingen te kunnen doorspoelen. Is dat het enige wat u zonder schuldgevoel kan weggooien? Nee hoor, ook vloeistoffen die niet schadelijk zijn, zoals melk, ander drinken en schoonmaakmiddel, mag door de wc of gootsteen worden gegoten. Wanneer u het niet zeker weet is het alleen altijd het beste om uw afval in de container weg te gooien. Zo weet u zeker dat u geen ontstopping door het afval krijgt.

Toch een verstopte riool?

Komt u erachter dat u afval in uw wc of gootsteen heeft gedeponeerd wat een wc verstopping kan veroorzaken en loopt uw riool niet meer door? Dan helpt Lacor Riooltechniek u graag verder. Onze specialisten kunnen binnen 24-uur uw riool al op professionele en duurzame wijze ontstoppen. Wij kijken van geen probleem meer op en bieden altijd een blijvende oplossing. Schroom dus niet en neem contact met ons op.

Ook wanneer u netjes uw afval scheidt, dan kan bijvoorbeeld een wortelingroei zorgen voor een verstopt riool. Neem daarom bij langdurige klachten altijd vrijblijvend contact met ons op. Dan is uw probleem binnen een mum van tijd opgelost!

camerainspectie

Meer nuttige informatie over verstopte riolering:

Hoe moet u een riool ontstoppen? | Hoe weet u of uw riool verstopt is? | Is een rioolverstopping verzekerd? | Rioolbuis schoonmaken: hoe doet u dat?