Hoe weet u of uw riool verstopt is?

Wanneer het rioolwater tot uw knieën staat, dan kunt u vrij zeker stellen dat u te maken heeft met een flinke rioolverstopping. Toch zijn er verschillende signalen voor deze fase die al kunnen duiden op een verstopping van het riool. Iedereen wilt natuurlijk de rioolverstopping oplossen, voordat de echte grote problemen zich gaan voordoen. Daarnaast kan een overlopen riool ook flink in de kosten oplopen. Kosten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Merkt u daarom kleine problemen die te maken hebben met het riool? Lees in dat geval verder. Dit kunnen namelijk signalen zijn dat u te maken heeft met een beginnende riool ontstopping.

Een constante rioollucht

Een rioollucht is niet alleen erg vervelend, het kan ook een eerste signaal zijn van een verstopt riool. In nieuwe woningen wordt de rioollucht namelijk afgevoerd via in buis in het dak. Wanneer er een ontstopping is, kan de rioollucht niet meer via de ontspanningleiding ontsnappen waardoor de lucht terug de woning ingaat. Zeker wanneer u de rioollucht merkt bij bijvoorbeeld de douchegoot of putje van de gootsteen, zijn dit signalen van een verstopt riool.

Slecht doorlopende afvoer

Gaat de rioollucht gepaard met een slecht doorlopende afvoer? Dan is de kans nog groter dat u te maken heeft met een verstopte riolering. Natuurlijke is een slecht doorlopende afvoer een van de meest herkenbare signalen van een verstopt riool. Toch kan een slecht doorlopende afvoer ook ander oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende is een verstopte sifon. Zeker wanneer het een afvoer betreft binnen de woning, kunt u altijd eerst zelf proberen om de verstopping te verhelpen, voordat u dit door een specialist laat doen. Hoe u dat doet, kunt u lezen in ons blog: Hoe moet u een riool ontstoppen?

Aanwezigheid van rioolvliegjes

Een laatst indicatie voor een verstopt riool is de aanwezigheid van rioolvliegjes. Naast een verstopt riool, kunnen rioolvliegjes ook voorkomen wanneer een riool lekt. Zoals de naam doet vermoeden, zijn deze vliegjes en het riool nauw met elkaar verbonden. Heeft u daarom in huis last van deze vliegjes? Dan is het raadzaam om op onderzoek uit te gaan om te kijken waar deze vliegjes vandaan komen. Dit is namelijk een sterke indicatie van rioolproblemen, dus dan kunt u er maar beter snel bij zijn.

Tackelen van een beginnend verstop riool

Wanneer u een van bovenstaande problemen binnen uw woning heeft en na eigen onderzoek niet achter het probleem komt of een oplossingen gevonden heeft, dan is het raadzaam om een professional in te schakelen. Het is namelijk altijd goedkoper om vroeg een probleem op te lossen, zeker als het om rioolproblemen gaat. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op en dan komt een van onze professionals bij u langs. Zo kunt u zorgeloos gebruik blijven maken van uw riool.

Camera inspectie, lokaliseren leidingen

Meer nuttige informatie over verstopte riolering:

Hoe moet u een riool ontstoppen? | Is een rioolverstopping verzekerd? | Rioolbuis schoonmaken: hoe doet u dat? | Wat mag u niet door het riool spoelen?