Rioolbuis schoonmaken: hoe doet u dat?

Wanneer uw rioolbuis verstopt is, dan zijn de klussers onder ons direct geneigd om dit zelf op te lossen. Een diepe, hardnekkige verstopping verreist vaak een professional, maar toch kunt u zelf verschillende handelingen verrichten om de verstopping te verhelpen. Wanneer u daarom benieuwd bent hoe u uw rioolbuis kunt schoonmaken, zodat u weer vrij van uw riool gebruik kan maken, dan helpt Lacor u graag verder.

Benodigde materialen

  • Soda
  • Kokend water

Benodigde gereedschappen

  • Emmer
  • Waterbestendige handschoenen
  • Trekveer
  • Waterslang of hogedrukspuit

Tijd en kosten

  • Kosten: € 25,-
  • Tijd: 12 uur

Stap 1: Sluit alle andere oorzaken uit

Er zijn verschillende oorzaken voor een verstopte gootsteen of een rioollucht in huis. Ga daarom altijd goed na of deze problemen wel komen door een verstopt riool en niet door bijvoorbeeld een verstopte sifon, doucheput of kapot stankslot. Op deze manier lost u geen probleem op die er niet is en is het probleem wellicht een stuk makkelijker op te lossen, dan u in eerste instantie dacht.

Stap 2: Spoel het riool met soda

Een veelvoorkomende oorzaak van een verstopt riool of beginnend verstopt riool is vet. Vet verhard namelijk wanneer deze afkoelt. Om deze rede gaat het vet wanneer deze in het riool terecht komt aan de rioolbuis verharden. Hierdoor kunnen verstoppingen ontstaan of de rioolbuis wordt nauw en hierdoor spoelt het water niet goed meer weg. Een manier om van dit vet in het riool af te komen, is om soda door het toilet te spoelen. Hierdoor kan het vet uit de rioolbuis worden gespoeld en is de verstopping tot vernauwing opgelost. Meng hiervoor een liter kokend water met een pak soda en giet dit vervolgens in het riool. Wacht een dag (of nacht) en spoel nogmaals met kokend water. Wanneer het probleem nog niet is opgelost, ga dan naar stap 3.

Stap 3: Sluit uw water af

Wanneer de vorige stap niet heeft geholpen, dan is het nog mogelijk om zwaarder geschut in te zetten. U kunt via een trekveer de verstopping van uw riool los trekken. Voor deze stap moet u echter eerst de watertoevoer uitzetten zodat er geen druk meer op het riool staat. Deze watertoevoer is over het algemeen in de meterkast te vinden.

Stap 4: Vind de ingang naar uw riool

Wanneer u een hoofdingang naar uw hoofdrioolleiding heeft, dan is dit de beste ingang om de trekveer in te gebruiken. Deze kunt u veelal op de bouwtekeningen van uw woning vinden of wellicht weet u zelf al waar deze in uw woning te vinden is. Wanneer u de ingang naar uw hoofdrioolleiding niet kan vinden. Dan kunt u de trekveer ook gebruiken via het toilet.

Stap 5: Het gebruik van de trekveer

Elke trekveer werkt anders. Wanneer u daarom in het bezit bent van een trekveer, gebruik deze dan in riolering zoals aangegeven in de instructies. Wanneer u bezig bent en u erg veel kracht moet zetten bij uw werkzaamheden, ga dan niet verder. Hierdoor kan u het riool verwijderen en eindigt u met extra kosten in plaats van het besparen van kosten. Wanneer u het idee heeft dat u een verstopping heeft gevoeld en deze ontstopping is doorbroken, ga dan naar de volgende stap.

Stap 6: Spoel het riool na

Voor de laatste stap heeft u de hogedrukspuit of waterslang nodig. Ga de plek van de ontstopping goed langs met water door de slang van de hogedrukspuit of waterslang in het riool te lijden. Spoel de plek grondig door. Dit is nodig zodat alle overige restdelen worden meegenomen wanneer het riool weer wordt aangezet. Wanneer u dit heeft gedaan, kunt u de watertoevoer weer aanzetten en is het probleem hopelijk opgelost.

Nog problemen?

Heeft u alle stappen doorlopen en heeft u nog problemen? Schakel dan de hulp in van een professional. Wanneer u in de regio Zeeland of het Westen van Noord-Brabant woont, dan helpt Lacor Riooltechniek u graag verder. Neem hiervoor contact met ons op.

verstopte afvoer werkzaamheden

Meer nuttige informatie over verstopte riolering:

Hoe moet u een riool ontstoppen? | Hoe weet u of uw riool verstopt is? | Is een rioolverstopping verzekerd? | Wat mag u niet door het riool spoelen?