Hoe moet u een riool ontstoppen?

Als u de spotjes op tv mag geloven dan gooit u een middeltje in uw afvoer of riool en binnen no-time is elk probleem verholpen. De verstopping spoelt weg als sneeuw voor de zon. Wanneer u te maken heeft gehad met rioolproblemen, dan weet u wellicht al dat een verstopt riool een serieus probleem is die niet in een paar seconde is opgelost. Voordat u Lacor Riooltechniek inschakelt, zijn er wel opties om eerst zelf te proberen. Dit bespaard u kosten en ons een ritje. Daarnaast zijn kleine verstopping vaak al door uzelf op te lossen. Voor de best werkende lees dan vooral verder.

De klassieke plopper

Wanneer u een verstopte wc heeft dan is de plopper waarschijnlijk het eerst waar u aan denkt. Naast de standaard houten plopper zijn er tegenwoordig ook ploppers die via een pompje werken. De plopper noemen we niet voor niets een klassieker want deze wordt al lang gebruikt bij verstoppingen. Helaas werkt de ontstopper alleen bij oppervlakkige verstoppingen, dicht bij de afvoer. De ontstopper trekt namelijk vacuüm waardoor de verstopping loskomt en kan doorvloeien. Bij een erg vaste verstopping gaat de plopper alleen weinig aanrichten. Ondanks dat is het altijd een goede eerste stap om te neme wanneer uw wc of afvoer is verstopt.

Tot de modern trekveer

Een moderne optie is het gebruik van de trekveer. De trekveer is een lange flexibele kabel. Door de veer in de afvoer te steken en draaiende bewegingen te maken, kan de ontstopping worden verholpen.De trekveer kan daardoor ook verstoppingen die dieper in de riolering zit te lijf gaan en dit biedt veelal een beter resultaat. Wanneer u veel kracht moet zetten met een trekveer dan kunt u beter niet verdergaan met uw ontstoppingswerkzaamheden. Hierdoor kan uw riolering kapot gaan en dit neemt alleen maar meer gedoe en kosten met zich mee.

Kokend water met soda

Dit is een tip die u veel op het internet tegenkomt, maar hij kan echt werken. Door heet water te mengen met soda kan de ontstopping worden opgelost waardoor de weg van de afvoer kan worden vrijgemaakt. Het enige wat u hiervoor moet doen is de soda mengen met kokend water en deze in de verstopte afvoer laten lopen. Laat dit een nacht intrekken en uw afvoer kan de volgende dag weer zijn ontstopt. Dit trucje werkt alleen als er nog wel wat water doorloopt. Anders kan het mengsel de ontstopping niet bereiken en zit u met een bak kokend heet water met soda die niet weg wilt spoelen.

Kijk in de sifon

Misschien wel de best werkende manier om uw afvoer van een wastafel te ontstoppen is om in de sifon te kijken. De sifon in de badkamer kan bijvoorbeeld snel vol raken met haren, shampooresten en meer viezigheid. Wanneer dit gaat samenklonteren dan heeft u al snel een ontstopping. Deze kunt u echter gemakkelijk zelf oplossen door de sifon open te maken en deze schoon terug te plaatsen. Onze tip? Plaats altijd een emmer onder de sifon tijdens het demonteren, zo voorkomt u een natte vloer of keukenkast.

Nog geen succes?

Heeft u met onze tips nog geen succes geboekt? Laat dan een professional naar uw riool kijken. Wanneer u in Zeeland of West-Brabant woont, dan staan we bij Lacor Riooltechniek graag voor u klaar om uw riool te ontstoppen. Neem hiervoor contact met ons op en we komen bij spoed binnen 24-uur uw probleem oplossen.

Verstopte riolering verhelpen

Meer nuttige informatie over verstopte riolering:

Hoe weet u of uw riool verstopt is? | Is een rioolverstopping verzekerd? | Rioolbuis schoonmaken: hoe doet u dat? | Wat mag u niet door het riool spoelen?