Hoe werkt een septic tank?

Wanneer u even van het riool afgesloten bent of uw woning helemaal geen toegang heeft tot het riool, dan biedt een septic tank de oplossing. Een septic tank is namelijk een ondergrondse afvalwaterzuiveringsinstallaties. Op deze manier wordt het rioolwater via de septic tank gezuiverd en in het grondwater gedeponeerd. Zo heeft u helemaal geen riool meer nodig. Wanneer u de keuze voor een septic tank wilt maken, dan kunnen wij het ons goed voorstellen dat u wilt weten hoe deze werkt.

De natuur doet het werk

Het bijzondere aan een septic tank is dat er eigenlijk vrij weinig techniek komt kijken en het voornamelijk slim gebruikt maakt van de natuur. De septic tank wordt namelijk direct aangesloten op de hoofdafvoerleiding. Hierdoor stroomt al het rioolwater direct de septic tank binnen. Dit is vergelijkbaar met het gebruik van een riolering. Het bijzondere zuiveringsproces begint pas binnen in de septic tank.
Een combinatie van zwaartekracht en geduld
Binnen in de septic tank zit een grote ruimte waar het water in kan blijven staan. Stoffen die namelijk slecht zijn voor het drinkwater zinken namelijk of gaan drijven in het geval van vetten. Binnen in de septic tank krijgt het afvalwater lang genoeg de tijd om de zwaartekracht zijn werk te laten doen. De vaste stoffen gaan naar de vloer van de tank en dit wordt slip en het andere gaat naar de oppervlak in de vorm van schuim. Het water is op deze manier gescheiden van de ergste afvalstoffen.

Het vervolg gaat naar een vloeiveld

Via een opening in de wand komt het afvalwater in een volgende ruimte terecht. Hier kan het laatste slip nog zakken voordat het water via een T-buis naar een vloeiveld wordt afgevoerd. Een vloeiveld is een uitgraving in onverzadigde grond. Deze is ondiep en overdekt. Op deze manier kan het water nog door de bodem worden gefilterd voordat deze uiteindelijk in het grondwater terecht komt. Zo wordt op een natuurlijk wijze, met een beetje hulp van techniek, het afvalwater verwerkt tot water wat veilig is om in het grondwater af te voeren.

Bent u op zoek naar een septic tank?

We verwachten dat u nu een goed idee heeft van hoe een septic tank werkt. Wanneer u op zoek bent naar een septic tank dan kunnen we ons goed voorstellen dat u nog veel meer vragen heeft. Neem in dit geval gerust contact met ons op en dan adviseren we u graag. Wij van Lacor Riooltechniek zijn namelijk specialisten op rioolgebied waaronder het plaatsen van septic tanks. Wij kunnen u dan ook bij iedere vraag van een antwoord voorzien.

Meer informatie over Septic tanks:

Heeft u een vergunning nodig voor een septic tank?