Heeft u een vergunning nodig voor een septic tank?

Wordt uw riool onderhanden genomen en wordt er als tijdelijke oplossing een septic tank geïnstalleerd of heeft u geen riool aansluiting en is een septic tank hiervoor de oplossing? In beide gevallen is een veelvoorkomende vraag of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van deze septic tank. Zo voorkomt u een mogelijke boete en weet u alles over de regelgeving.

Waarvoor heeft u geen vergunning nodig?

U heeft over het algemeen geen vergunning nodig voor uw de waterlozing van uw septic tank wanneer u gezuiverd water loost. Wanneer u de septic tank door een professional laat installeren en de tank aansluit bij uw gebruik dan loost deze gezuiverd huishoudelijk afvalwater. Ook IBA-systemen en helofytenfilters kunnen zorgen voor een gezuiverde losing van uw water. Om aan de regelgeving te voldoen moet u altijd voldoen aan de Blah en de Regeling lozing afvalwater huishoudens. Hierin is onder andere te vinden dat een septic tank minstens 6 kubieke meter nominale inhoud bevat voldoet aan de NEN-EN 12566-1 eisen en een hydraulisch rendement heeft van ten hoogste 10 gram.

Wanneer u ervoor kiest om uw septic tank bij een professional af te nemen zoals Lacor Riooltechniek, dan zal deze altijd zorgen dat uw septic tank aan de eisen voldoen en aansluit op de huidige wetgeving.

Waar heeft u wel een vergunning nodig?

U heeft in sommige gevallen wel een vergunning nodig voor de waterlozing van uw septic tank. Dit is wanneer het water wordt geloodst in aangewezen kwetsbare gebieden. Denk hierbij aan een natuurreservaat of krijtrivier. Het is daarom altijd aan te raden om net uw milieu-agentschap te bespreken welke vergunning u voor de waterlozing nodig heeft.

Daarnaast heeft u bij de installatie van de septic tank een bouwvergunning nodig en goedkeuring van de bouwvoorschriften voor alle septic tank installaties. Wanneer deze vergunningen zijn geregeld kan er worden gestart met de installatie van uw septic tank.

Wettelijk geregeld, maar vraag altijd advies

Met bovenstaande vergunningen moet u volledig aan de wet voldoen wanneer u kiest voor een septic tank. Er zijn alleen ook met de plaatsing van de septic tank een tal aan bijzonderheden waar u rekening mee moet houden. Neem daarom altijd voor het plaatsen contact op met een professional. Zo weet u zeker dat de septic tank kan worden geplaatst en kan advies worden gegeven over de verschillende vergunningen.

Wanneer u in Zeeland of het Westen van Noord-Brabant woont, dan doet Lacor Riooltechniek dit graag voor u. Onze specialisten geven graag een compleet advies en kunnen de septic tank bij u plaatsen en onderhouden. We staan graag voor u klaar.

Meer advies over Septic tanks:

Hoe werkt een septic tank?